Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

8 Kasım 2015 Pazar

Fenerbahçe : 1 - Torku Konyaspor : 0 ( Spor Toto Süper Lig 11.hafta maçı ) GÜZ GÜLLERİ GİBİ !!



Fenerbahçe, ligin 11.haftasında Torku Konyaspor'u "yine tek farkla" mağlup ederken, futboluyla da "yine" eleştirilerin hedefindeydi.

Hafta içi deplasmanda Ajax karşısında galibiyeti son 10 dakika içerisinde kaçıran, rakibine pozisyon vermediği için "övünen" bir teknik adama sahip olan Fenerbahçe, bu akşam da özellikle ilk yarı itibariyle rakip kaleye tek bir şut bile gönderemedi isabetli olarak. 

Maçtan sonra Vitor Pereira'nın yine oynanan futbolu savunarak "bizi eleştirenleri sezon sonu susturacağız" şeklindeki meydan okumasına ilave olarak, "bu ülkede futbol kültürsüzlüğü var" eleştirisiyle de Türk insanının futboldan bihaber olduğunu iddia etmesi de ayrıca Fenerbahçe Teknik Direktörü sıfatındaki bir insana yakışmayacak bir savunmadır. 

Orta sahada Josef De Souza ve Mehmet Topal gibi iki tip oyuncuyla oynayan Vitor Pereira, dünya yıldızı olarak transfer edilen ama Fenerbahçe'de ne oynadığını kendisi bile bilmeyen Robin Van Persie'yi de "sağ açık" olarak deniyor Vitor Pereira. 

Geçen sezon Bursaspor'da oynadığı futbolla yeniden kendisini bulan ve Fenerbahçe'ye transfer olan, bu ülkenin en hızlı kanat oyuncularından olan Volkan Şen'i ise, skor aleyhte ise değerlendiren, ama lehteyken kulübede unutan bir teknik adam Vitor Pereira.

Yine aynı şekilde Josef De Souza'nın son haftalardaki düşük futboluna rağmen forma veren ancak kulübede hem gençliğiyle, hem de tekniği ile orta alanda topu ileriye taşıma adına en efektif oyuncu durumundaki Ozan Tufan'ı ise yedekte tutan bir isim Vitor Pereira.

Luis Nani'nin form düşüklüğünde olduğu bir gerçek.

Dinlendirilme anlamında yedek kalması belki normal.

Ancak Robin Van Persie'yi sağ açığa koyarak Luis Nani'yi kulübeye göndermek te ayrı bir eleştiri noktası.

İmza attığı 11 Haziran 2015 günü "hücum futbolu oynayacağız" şeklindeki demeciyle milyonları heyecanlandıran Vitor Pereira, maalesef ki oynattığı futbolla "at bir tane, sonra yat kulağının üstüne" mantığıyla hareket ediyor. 

Aykut Kocaman'ın çalıştırdığı bütün takımlara aşılattığı "ayağa pas, alanı daralt" taktiğini iyi yapan Torku Konyaspor gibi bir takım karşısında ilk yarıda pozisyon bulmakta zorlanan Fenerbahçe, sağ açıktaki Robin Van Persie'nin "taktiğe aykırı şekilde" ortaya gelerek pozisyon aradığını gördük.

Vitor Pereira, maç sonu açıklamasında "top bir o kalede bir bu kalede olması demek, iyi futbol değildir, taktik kültürsüzlüktür." şeklindeki sözlerini dinleyenler, aslında Fenerbahçe gibi Türkiye'de her sezon şampiyonluğa oynayan bir takımın nasıl oluyor da bu şekilde savunma futboluyla ilerleyebileceğini de aslında sorguluyor olmalı.

Ligin ilk yarısında son haftalara girdiğimiz bu periyotta, rakiplerinin de puan kaybıyla puantajda yeniden avantajlı duruma geçmek zorunda olan Fenerbahçe, biraz da bunun stresiyle belki oynamış olabilir ancak yine de Fenerbahçe'nin ilk yarı itibariyle pozisyona girmediğini hesaba katarsak, ilerleyen haftalar için bu futbolun yeterli olmayacağını da görürüz.

İstanbul'da oynadığı bir maçta bile rakip kaleye isabetli ilk şutunu 51.dakikada atan Fenerbahçe'nin bir diğer handikapı da, forvetteki alternatifsizliğidir.

Bu akşam gördüğü sarı kartla ceza sınırına gelen ve forvette oynamasına rağmen kart görme konusunda oldukça cömert olan Jose Fernandao'nun cezalı, Robin Van Persie'nin de sakat veya formsuz olduğu bir dönemde Fenerbahçe forvetinde oynayacak 3.cü bir oyuncu yok. 

Geçen sezonlarda bu mevkide sürekli alternatifi olan Fenerbahçe'nin bu sezon kulübesinde böyle bir oyuncunun olmaması da, kadro dezavantajıdır.

Fenerbahçe, mutlak kazanmak zorunda olduğu bir maçı kazanırken, futboluyla öne çıkanlar Gökhan Gönül, Hasan Ali Kaldırım, sonradan oyuna giren Volkan Şen ve Ozan Tufan'ın olduğunu görüyoruz.

Liderle 2 puan farkın her an kapanabileceği ama yine de her an açılabileceği bir lig yaşıyor Fenerbahçe.

Yani hangi maçta puan kaybedip kazanacağı şimdilik muamma.

Mesela önümüzdeki hafta Mersin İdmanyurdu deplasmanı var.

Hangi Fenerbahçeli, bu deplasmanda mutlak galibiyet bekliyordur? 

Veya bir sonraki hafta oynanacak olan Trabzonspor maçı.

Son haftalardaki futbolla kazanıyor olsa da yavaş oynayan, pozisyona girmeyen ama pozisyon da vermeyen Fenerbahçe, şimdi Mersin deplasmanına çıkıyor. 

Ve de milli maç arası var. 

Her milli maç arası dönüşünde kayıplar yaşayan Fenerbahçe, umarız ki Mersin deplasmanında da kazanır. 

Vitor Pereira, her ne kadar bu ülkede oynanan futbolu eleştirenleri "taktik kültürsüzlük" olarak eleştirse de, yine de Fenerbahçe taraftarı savunmaya dayalı futbolla kazanmaktan dolayı, homurdanıyor. 

Stat: Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi

Hakemler: Ali Palabıyık, Mehmet Cem Satman, Fevzi Demirhan

Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Kjaer, Alves, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topal, Josef (Dk. 46 Volkan Şen), Diego, Van Persie (Dk. 46 Nani), Alper Potuk (Dk. 66 Ozan Tufan), Fernandao

Torku Konyaspor: Serkan Kırıntılı, Ömer Ali Şahiner, Ali Turan, Vukovic, Mehmet Uslu, Ali Çamdalı, Uğur İnceman (Dk. 73 Bajic), Traore, Holmen, Meha, Ömer Şişmanoğlu (Dk. 73 Sissoko)

Gol: Dk. 77 Fernandao 

Sarı kartlar: Dk. 44 Mehmet Uslu (Torku Konyaspor), Dk. 72 Alves, Dk. 85 Fernandao (Fenerbahçe)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder