Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

1 Eylül 2010 Çarşamba

Uche&Luciano karışımı = Joseph Yobo



Fenerbahçe'nin son transferi Nijerya Milli Takım kaptanı Joseph Yobo..

İngiltere Primier Lig'de 220 maça çıkan, öncesinde ise Fransa'da futbol oynayan Yobo'nun kiralık ta olsa Fenerbahçe'de futbol oynayacak olması son derece sevindirici takım adına.

Zira, şu günlerde bütün dünyayı kasıp kavuran Morinho'nun da söylediği gibi; "Hücumcular maç kazandırır, savunmalar ise kupa" sözünün gereği, futbolda belki de gol atmaktan daha önemlidir gol yememek.

Oyun stiline baktığımız zaman Fenerbahçe'de daha önce forma giyen ve efsaneleşen Uche gibi sağlam yapısınınn yanında geniş alanlarda daha hızlı bir oyuncu tipinde Yobo. Ayrıca geriden oyun kurma özelliği ile de Luciano'yu andıran bir stili var. Kısa alanlardaki sağlam paslarının yanısıra uzun ve isabetli pasları da kendisini, Fenerbahçe kadrosunda yeralan diğer defans oyuncularından ayıran bir özellik..

Son yıllarda Fenerbahçe savunmasına baktığımız zaman, özellikle 2006-07 sezonunda gelen şampiyonluk ve hemen akabindeki Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finalisti apoletinin takıldığı yılda, Fenerbahçe savunması son derece önemli iki oyuncuyu bünyesinde barındırıyordu.

Brezilyalı Edu Drecena ile birlikte Uruguaylı Diego Lugano, o yıllardaki savunmanın değişmez ikilisiydiler.

Ve Edu-Lugano ikilisi ile Fenerbahçe'nin 3 sezonda kaybettiği maç sayısı, bir elin parmaklarını bile geçmez. İstatistiklerle sabittir. Bakmayın siz o "Edu'nun kendi kalesine çok gol attığı" martavallarına..

Edu, CSKA Moskova maçında hata yapmıştır ve bu hatası Gökhan Gönül'ün takıma kazandırılmasına neden olmuştur. ( Edu'nun yaptırdığı penaltı sonrası oyundan düşmesine paralel olarak kenara alınmasıyla birlikte sağbek oynayan Önder Turacı stopere geçerken kulübedeki Gökhan Gönül sağbeke geçmiştir ve geçiş, o geçiştir.)

Yine Edu'nun Sevilla maçında kendi kalesine attığı gole rağmen o maçı da Fenerbahçe kazanmıştır ve bu 2 maç haricinde Edu'nun Fenerbahçe forması giyerken ciddi bir hatası olmamıştır. (Ali Sami Yen Stadı'da 29 Mart 2008 tarihinde oynanan maçta Nonda'nın attığı goldeki hatanın aslan payı, kalesini terkeden Volkan Demirel'e aittir ziya.)

Hal böyleyken Edu-Lugano ikilisinden herhangi birisinin olmadığı maçlarda, Fenerbahçe kalesi ciddi tehlikeler yaşadığı gibi önemli maçlar da kaybetmiştir.
(Lugano-Yasin, Lugano-Önder, Edu-Önder, Edu-Yasin v.s. ile oynandığı zaman)

Son 2 sezondur Fenerbahçe defansında yeralan Lugano-Bilica ikilisi de tıpkı Edu-Lugano ikilisi gibi birbirini "diğer defans oyuncularına nazaran" tamamlayan ikili gibi görünse de Bilica'nın ciddi hatalar yapması, her iki stoperin de "kesicilik ve markajda iyi, topu oyuna sokmada yeterli olmamaları" her iki stoperin de açık alanlarda ağır kalmaları, kapalı savunmalarda geçit vermezken kontrataklarda ciddi hatalar yapmaları gibi nedenlerden dolayı, savunmaya taze kan gerekliydi ve Yobo transferi umarız bu açığı kapatır.

Zira Fenerbahçe gibi sürekli hücumu düşünen, oyunu rakip yarı alanda oynamaya gayret eden ekiplerin karşılaşacakları kontrataklarda defansının da sağlam olması gerekir. Dikkat edilirse Fenerbahçe savunması kapandığı anlarda, rakibin o savunmayı aşması çok zordur ve bu savunma ile Fenerbahçe çok önemli maçları kazanmıştır. Yani "gömülü savunma" dediğimiz savunmalarda Bilica yerinde hamleler yapabiliyorken, ne zamanki oyun karşı alanda oynanıp ta ani kontra toplarla yakalandığı an, ciddi hatalar da beraberinde gelmektedir.

Nitekim, Avrupa Ligi'ne havlu atılan PAOK maçında yenilen gol, buna en açık bir örnektir.

Umarız Yobo, bu açığı kapatabilecek maçları da beraberinde getirir Fenerbahçe'ye..

Tüm camiaya hayırlı olsun bu transfer..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder