Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

11 Mayıs 2012 Cuma

Geçmişten bugüne : TRABZON'daki Fenerbahçe !!

Biraz geciklemli de olsa, bu satırların not düşülmesi, geçmişi hatırlama adına birazcık faydalı olacaktır düşüncesindeyiz..

Geçen hafta Trabzon'da oynanan maç esnasında ve sonrasında yaşanan  olaylar, sanki "ilk defa oluyormuşçasına"  "hayretle karşılandı" kamuoyu tarafından (!)

Ve olayları öyle bir noktaya getirdiler ki, "ırkçı Emre'nin" sanki sebep olduğu "ağır tahrikler" neticesinde yapılmış gibi lanse ettiler devamında..

Gelin şimdi hep birlikte biraz tarihin tozlu sayfaları arasında gezintiye çıkalım ve bakalım gerçekten de olaylar, "ilk defa" mı yaşanıyor Trabzon'da?

Trabzonspor'un 1.lige yükseldiği sezona gidelim mesela..



1974-75 sezonuna gidelim ve Trabzonspor'un, "1.Futbol Liginde oynadığı ilk resmi müsabakaya" yani o sezonun 1.haftasına bakalım ne olmuş Hüseyin Avni Aker Stadı'nda..

Evet, o sezon Trabzonspor, lige henüz yeni çıkan bir takım ve ilk lig maçını da sahasında Fenerbahçe ile oynuyor..

08 Eylül 1974 tarihinde oynanan bu iki takım arasındaki ilk maçı Fenerbahçe, Ender Konca'nın attığı golle deplasmanda 1-0 kazanırken, maç sırasında büyük olaylar yaşanıyor, tribünlerden atılan bir cisimle Fenerbahçe'nin sağbeki Niyazi Gülseven, başından yaralanıyor..

Ve "düşmanlık" başlıyor..

Meraklısına not : 1974-75 sezonu şampiyonu : FENERBAHÇE

***

Devam edelim tarihin sayfaları arasında..

17 Eylül 1978 tarihine gidelim bir de..



Yine Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan sezonun 4.hafta maçı Erol Togay (Fenerbahçe) ve Orhan (Trabzonspor) un golleriyle 1-1 sona ererken, Fenerbahçe'nin attığı golden sonra saha bir anda karışıyor, sahaya sürekli taş atılıyor, hatta ve hatta "silahlı bir kişi" sahaya girmek isterken güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanıyor..

Üstelik te maçın hakemi Yavuz Tunç'un çok ağır bir kararla Trabzonspor lehine penaltı vermesi de olayları yatıştırmıyor, maç sonuna kadar bir çok defa oyun duruyor ve sürekli olarak statta anons yapılıyor "sükunet adına."

Tıpkı geçen hafta Şenol Güneş'in tribünlere giderek olayları yatıştırmak adına gösterdiği "çabayı" o dönemde de Trabzonspor Başkanı olan Şamil Ekinci, tribünlere giderek "sakin olmaları" yönündeki telkinlerini de hatırlatalım..

Ancak buna rağmen olaylar yatışmak bilmiyor, sahaya "itfaiye giriyor" olayları önlemek adına..

Ve "düşmanlık" devam ediyor..


Meraklısına not : 1978-79 sezonu şampiyonu : FENERBAHÇE


***

Devam edelim..

14 Nisan 1985 tarihine gidelim..

O sezon, Türkiye lig tarihinde hiç olmadığı şekliyle büyük bir çekişmeye sahne olurken, her hafta lider değişiyor, bir hafta Beşiktaş lider olurken diğer hafta Fenerbahçe liderliği devralıyordu ve iki takım da büyük bir performans gösteriyorlardı şampiyonluk adına..



Sezonun 28.haftasında Fenerbahçe, Trabzonspor deplasmanına giderken şampiyonluk adına mutlak kazanması gereken bir maç oynayacağının da farkındaydı..

Trabzonspor, 13.dakikada B.Hasan (Dobi Hasan) ın golüyle 1-0 öne geçerken Fenerbahçe, İlyas Tüfekçi ile 88.dakikada beraberliği yakalıyor ve olaylar da bu golden sonra başlıyordu..

Golden sonra tribünlerden sahaya yabancı maddeler yağıyor, maçın hakemleriyle birlikte Fenerbahçeli futbolcular, sahanın ortasında olayların yatışmasını bekliyorlar, uzun süre tribünlerin "öfkesi" bir türlü dinmiyordu..



Daha sonra maçın kalan 2 dakikası güçlükle tamamlanıyor, maçın sonunda ise Fenerbahçeli Abdülkerim Durmaz şakağından, bazı futbolcular da çeşitli yerlerinden yaralanarak sahadan ayrılmak zorunda kalıyorlardı..

Olaylar durmak bilmiyor, Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüsün camları "tıpkı 06 Mayıs 2012" tarihinde olduğu gibi darmadağın ediliyor, hatta ve hatta Fenerbahçe otobüsüne "kurşun atılırken" Fenerbahçeli Selçuk Yula, bu kurşun gelen cam önünde gazete sayfalarına yansıyordu..



Ve "düşmanlık" devam ediyor..

Meraklısına not : 1984-85 sezonu şampiyonu: FENERBAHÇE

***

Uzatmaya gerek yok..

Trabzonspor'un lige çıktığı ilk sezonun, "ilk maçı" olan Fenerbahçe maçından başlayarak, çok farklı 3 sezonda oynanan "sadece" 3 Fenerbahçe maçını örnek olarak gösterdik "belgeleriyle."

Ve de ne tesadüftür ki, bu 3 sezonun da şampiyonu FENERBAHÇE.

Bu 3 maç bir köşede dururken, şimdi gelin günümüze dönelim ve günümüzdeki "gerçekleri" bir kez daha hatırlayalım..

Yani "Emre'nin ırkçılığını ve bununla birlikte Trabzonspor taraftarının ağır tahrik altındaki maç izleme durumlarını."

Yani "Fenerbahçe'nin geçen sezonu şike yaparak şampiyon olarak tamamlaması sonucunda, Trabzonspor cephesinde yaşanan infiali."

Yani, Fenerbahçe camiasının, 3 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yaşanan süreçte, birinci sorumlu olarak Trabzonspor camiasını göstermesine karşılık, Trabzonspor camiasının haklı olarak isyanını."

Yani, "Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in, maçın devre arasında Fenerbahçeli Semih Şentürk'ün boğazına sarılmasına haklı nedenleri olduğunu."

Yani.. Yani.. Yani..

Çoğaltın gitsin örnekleri..

"Yaşanan olayların bütün sorumluluğu, Fenerbahçe camiasına aittir." nutuklarını da bir yandan dinlemeye devam edin sonra."

Yerseniz tabi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder