Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

30 Mart 2011 Çarşamba

Fenerbahçe tarihinde bugün (30 Mart)

30 Mart 1958

Fenerbahçe : 1
Galatasaray: 1

Başbakan Adnan Menderes'in teklifi üzerine, Başvekil Kupası ikiye bölündü ve her iki takıma da "Yarım Kupa" verildi.





Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Başvekil Kupası maçında Şükrü, Nedim, Basri, Orhan, Avni, Naci, Akgün, Şeref, Turhan ( Orhan) Şirzat, Lefter ve Niyazi’den oluşan kadrosuyla Ankara’da kadrosuyla Galatasaray ile 1-1 berabere kalırken golünü Şirzat Dağcı (Dk. 37) attı. Maç berabere bittiği için Başbakan Adnan Menderes’in “kupayı ortadan ikiye bölelim, her iki takıma da kupa verelim” teklifi üzerine Başvekil Kupası ikiye bölündü ve her iki takıma verildi.

***

30 Mart 1947

Fenerbahçe, Macarların ünlü futbol adamı Ignace Molnar ile sözleşme imzaladı.




Fenerbahçe, Macar teknik adam Ignace Molnar ile sözleşme imzaladı. Fenerbahçe’yi en uzun süre çalıştıran hocalardan birisi olan Molnar, Fenerbahçe’den 600 lira maaş karşılığı 6 aylık sözleşme talep etmiştir.

Molnar’ın hazırladığı Fenerbahçe, 1947-48 yıllarında şampiyon oldu.1957 yılında yeniden Fenerbahçe ile anlaşan Molnar, bu ikinci döneminde 1960 yılına kadar Fenerbahçe’de kalmış ve bu süreçte Fenerbahçe, İstanbul Şampiyonluğu ile Türkiye Şampiyonluğunu kazanmıştır.

1959 yılında Profesyonel Lig, 21 Şubat’ta İzmirspor- Beykoz karşılaşmasıyla başladığında Fenerbahçe teknik direktörü Molnar’dı.

İki grupta oynanan ilk ligimizde beyaz grubun lideri Fenerbahçe, kırmızı grubun lideri Galatasaray ile karşı karşıya gelmiş, ilk maçı Metin Oktay’ın golüyle Galatasaray 1-0 kazanmıştı. Rövanşta ise Fenerbahçe fırtına gibi eserek Macar teknik adam yönetiminde Galatasaray’ı 4-0 yenerek “profesyonel futbolda” ilk Türkiye Şampiyonu ünvanını kazanmıştır.

3.Molnar Dönemi

Molnar’ın Fenerbahçe’de 3.dönemi ise 15 Haziran 1967 de başlamıştır.
1967-68 sezonu, Fenerbahçe’nin altın yılıdır. Molnar’lı efsane kadro tam 5 kupayı alırken bunların içerisinde bir de Balkan Kupası ( şimdiki statüde UEFA ) vardı. Fenerbahçe, o yıl Balkan Kupası’nı kazanmakla kalmamış, Manchester City’nin oldukça iyi olduğu bir dönemde Şampiyon Kulüpler Kupası’nın da dışına itmişti.

15 Nisan 1969 da Fenerbahçe’den ayrılan Ignace Molnar, Türk futboluna WM Sistemini getirerek Türkiye futbol tarihine de geçmiştir.

1967-68 yılı kadrosu :

Yavuz, Şükrü, Levent, Şeref Has, Ercan Aktuna, Yılmaz, Ogün Altıparmak, Fuat, Abdullah Çevrim, Can Bartu, Yaşar, Hazım, Numan, Özcan, Selim Soydan, Raşit, Ziya Şengül, Nedim, Birol, Yakup, Erdinç, Özer Kanra, Serkan Acar

***

30 Mart 1972

Fenerbahçe : 2
Eskişehirspor: 1




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Türkiye Kupası Çeyrek Final 1.maçında Datcu, Şükrü, Cevher, Yılmaz, Levent, Fuat, Ziya, Nedim, Canan, Osman ve Muharrem’den oluşan kadrosuyla kendi sahasında Eskişehirspor’u 2-1 mağlup ederken gollerini, Canan Açıkgöz (Dk.25) ve Osman Arpacıoğlu (Dk.64) Eskişehirspor’un golünü ise Faik (Dk.6) attı.

***

30 Mart 1974

Fenerbahçe : 2
Vefa : 1




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Türkiye 1.Futbol Ligi maçında Datcu, Timuçin, Yılmaz, Ziya, Alpaslan, Kamil, Ersoy, Selahattin, Mustafa, Osman ve Cemil’den oluşan kadrosuyla Vefa’yı 2-1 mağlup ederken gollerini, Cemil Turan (Dk.16 ve Dk.26 pen.) attı.

***

30 Mart 1975

Fenerbahçe : 0
İnternacional : 1




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, özel maçta Adil, Niyazi, Yılmaz (Onur) Emin, Ender, (Rüçhan) Ersoy, Selahattin (Teoman) Eyüp (Yalkın) Mustafa, Osman (Hikmet) ve Recep’ten oluşan kadrosuyla Brezilya’nın İnternacional takımına 1-0 mağlup olurken İnternacional’in golünü Falcau (Dk.12) attı.

***

30 Mart 1980

Fenerbahçe : 1
Beşiktaş : 1




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Türkiye 1.Futbol Ligi maçında Adem, Onur, Alpaslan, Erol, Cem, Müjdat, B.Mehmet, Raşit (Mustafa) Ali Kemal’den oluşan kadrosuyla Beşiktaş ile 1-1 berabere kalırken golünü Cemil Turan (Dk.10) Beşiktaş’ın golünü ise Necdet (Dk.31) attı.

***

30 Mart 1996

Fenerbahçe : 2
Altay : 2




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Türkiye 1.Futbol Ligi 27.hafta maçında, Engin, İlker, Uche, Högh, Erol (Halil İbrahim Dk.55,) Bülent, Kemalettin (Aygün Dk.55) Boliç, Tayfun, Atkinson ve Aykut’tan oluşan kadrosuyla Fenerbahçe Stadı’nda Altay ile 2-2 berabere kalırken gollerini Dalian Atkinson (Dk.33) ve Tayfun Korkut (Dk.90) Altay’ın gollerini ise Faruk (Dk.10) ve K.Hakan (Dk.47) attı. Fenerbahçe, ligin 27. haftasını liderin 2 puan gerisinde 65 puanla 2.sırada tamamladı.

***

30 Mart 2006

Diyarbakırspor : 0
Fenerbahçe : 4

Türkiye'de ilk defa, bir spor karşılaşmasının yeri, güvenlik nedeniyle değiştirildi, Fenerbahçe, Diyarbakır'daki terör olayları nedeniyle Diyarbakırspor ile Malatya'da karşılaştı.




Fenerbahçe Profesyonel Futbol Takımı, Süper Lig 19.hafta (erteleme) maçında; ( Diyarbakır’da 19.haftada oynanması gereken maç, kentteki terör olayları nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmiş ve maç Malatya’ya alınmıştı.) Rüştü Reçber, Deniz Barış, Servet Çetin, Fabio Luciano, Ümit Özat, Marco Aurelio, Stephan Appiah, Kemal Aslan (Selçuk Şahin Dk.71) Tuncay Şanlı (Gürhan Gürsoy Dk.81) Marcio Nobre (Semih Şentürk Dk.77) ten oluşan kadrosuyla Malatya’da Diyarbakırspor’u 4-0 mağlup ederken gollerini Fabio Luciano (Dk.8) Stephan Appiah (Dk.13) ve Marcio Nobre (Dk.32-75) attı. Fenerbahçe, bu galibiyetle birlikte Süper Ligde liderliğe yükseldi.

***

Kaynak : Milliyet arşivleri-kişisel arşiv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder