Çalakalem

Çalakalem
"Şampiyon" a selam olsun

29 Mart 2010 Pazartesi

Ligimizin "iç edilen" şampiyonlukları

Türkiye'de futbol, 100 yılı aşkın bir süredir oynanmakta ve bugün ciddi anlamda bir sektör oluşturmuş durumda.

Bu 100 yıllık süreçte "Ezeli rekabetler" oluşmuş, dünya durdukça da devam edecek düzeyde olan "ebediyete" de dönüşmüştür bu rekabetler.

Türkiye'deki futbolun tarihsel sürecini incelediğimizde, 1923 yılına kadar yapılan müsabakaların herhangi bir resmiyetinin olmadığını görürüz. 1923 yılında Türkiye Futbol Federasyonu kurulduktan sonra başlayan "lig usulü müsabakalar", önceleri Fenerbahçe, GS, BJK, Kasımpaşa, Vefa, Beykoz v.s. gibi İstanbul takımlarının olduğu "bölgesel ligler" tertiplenirken, 1936 yılından itibaren DEPLASMANLI hale dönüştürülerek MİLLİ KÜME adı altında ligler oynanmış ve bu oynanan liglerde alınan neticelere göre şampiyonlar belirlenmiş.

Lefterlerin, Canların, Halit Deringörlerin, Turgay Şerenlerin, Baba Hakkıların, Şereflerin ve daha nice büyük futbol üstadlarının isimlerini ölümsüzleştirerek Türk futbol tarihine altın harflerle yazdırdıkları, nesilden nesile aktarılarak efsaneleştirildikleri dönemdir o dönem.

İşte bu süreçte oluşan şampiyonlukların dağılımı şöyle:





Fenerbahçe'nin 6, Beşiktaş'ın 3, Galatasaray ve Güneşspor'un 1 er şampiyonlukları var ve oynanan ligler, ULUSAL VE DEPLASMANLI statüde. Ancak amatör düzeyde.

1951 yılında Türk futbolunda PROFESYONEL dönem başladıktan sonra BÖLGESEL PROFESYONEL LİGLERE dönülmüş ve 1956 yılına kadar İstanbul Profesyonel Ligi, Ankara Profesyonel Ligi, v.s. gibi ligler oynanmış.

1956 yılından itibaren Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, 1956-57, 1957-58, 1958-59, 1962-63 yıllarında 4 sezon FEDERASYON KUPASI düzenlenmiş ve bu düzenlenen kupa da LİG STATÜSÜ'nde oynanmış. İlk 2 Federasyon Kupası, Türkiye'de Milli Küme uygulaması olmadığından Türkiye'yi Avrupa'da temsil eden takımın bu kupanın şampiyonu olarak belirlenmesi için, 3. Federasyon Kupası, Türkiye Profesyonel Lige yükselecek takımı belirlemek için, 4. Federasyon Kupası ise, o sezon Türkiye Ligi 22 takımlı iki grup halinde oynandığından, statü gereği Beyaz ve Kırmızı grupların 7-8- ve 9. takımlarının kendi aralarında "iki devreli lig usulü" şeklinde oynanmıştır. Yani bir nevi " küme düşecek takımı " belirlemek için tertip edilmiş.

1956-57 ve 1957-58 yıllarında oynanan Federasyon Kupası Şampiyonları ise, Türkiye'yi Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda temsil etme hakkı verilmiş.

Ve 1959 yılında TÜRKİYE PROFESYONEL FUTBOL LİGİ başlamış.

Bugün şampiyonluk adetleri, ( Profesyonel düzeyde ) Fenerbahçe ve GS'nin 17, BJK'ın 12, TS'un ise 6 olarak tescil edilmiştir. ( BJK'ın +2 şampiyonluğu, yukarıda belirttiğimiz gibi 1957 ve 1958 yılında Türkiye Federasyon Kupası'nı aldığı ve Türkiye'yi Avrupa'da temsile hak kazandığı için 2002 yılında mahkeme kararıyla verilmiştir. )

1959 dan sonraki süreci hepimiz biliyoruz, tescil edilmiş şampiyonluklar, maçlar v.s.

Ancak asıl önemli olan 1959 dan önce 1936 dan sonraki o dönem.

1936 da MİLLİ KÜME uygulaması başlıyor ve DEPLASMANLI bir şekilde ligler oynanıyor. Yani Fenerbahçe gidiyor İzmir'de Altınordu ile oynuyor, bir sonraki hafta Göztepe geliyor İstanbul'da BJK ile oynuyor. Bügünkü statüden bir farkı yok. Sadece tek farkı o dönemde oynanan futbol AMATÖR..

1951-1959 arasında ise adı MİLLİ KÜME olan, statüsü DEPLASMANLI ULUSAL LİG şeklinde belirlenen ligler oynanmış.

Türkiye'de Futbol Federasyonu, 1923 yılında kurulmuş ve 1936 yılından itibaren bütün ligler DEPLASMANLI hale dönüştürülerek yapılmış.

Türkiye, 1956 yılında UEFA'ya üye olmuş ve bundan sonra UEFA'nın normları geçerli olmuş liglerde. Şampiyon olan takımlar Avrupa Kupalarında mücadele etmiş, Milli Takım elemelere gitmiş v.s.

Ancak mantıken bakıldığı zaman 1956 yılından önce DEPLASMANLI BİR ŞEKİLDE oynanan MİLLİ KÜME adı verilen liglerde, bugün Türkiye futbolunda ciddi anlamda önemli emekleri olan, kuruluş döneminde büyük başarılar elde etmiş kulüplerin de şampiyonlukları var. Güneşspor gibi, Eskişehir Demirspor gibi, Ankara Demirspor gibi.. Beşiktaş'ın o dönemde kazanılan şampiyonluk adedi 4, Galatasaray'ın 1, Fenerbahçe'nin ise 9 şampiyonluğu var ancak bu şampiyonluklardan sadece, BJK'ın 2 adet tescil edilmiş şampiyonluğu bulunmaktadır. Diğer kulüplerin şampiyonlukları tescil edilmemiştir. ( BJK'ın şampiyonluklarının tescil edilme nedeni, 1956-57 ve 1957-58 yıllarında tertiplenen Federasyon Kupası'nı BJK'ın kazanmış olması ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etmiş olmasıdır. Bu konudaki başvuruyu, Türkiye Futbol Federasyonu, 2002 yılında kabul etmiş ( Mahkeme kararıyla ) BJK'ın deplasmanlı lig usulü olarak oynayıp kazandığı Federasyon Kupası şampiyonluklarına emek veren isimlerin emeğini teslim ederken, diğer kulüplerde oynayan oyuncuların bu emekleri görmezden gelinmiştir. Ve bu görmezden gelinen kulüpler arasında Beşiktaş ta vardır, Fenerbahçe de vardır, Galatasaray da..

Yani Lefterlerin, Canların, Metin Oktayların, Turgay Şerenlerin, Baba Hakkıların ellerinde yükselen kupalar yok sayılmış, akıttıkları ter görülmemiş, Şükrü Saraçoğullarının, Yusuf Ziya Erdemlerin, Suphi Baturların attığı imzalar görmezden gelinmiş, aldığı kararlar hiçe sayılmış bir başka ifadeyle.



Daha açık bir ifadeyle, 1936-2008 yılları arasındaki sürecin, 1936-1959 yılları arasında yer alan bütün takımların almış olduğu kupalar "hiç edilmiş" veya "iç edilmiş"

Buradaki mantık eğer, "Türkiye'nin UEFA'ya üyelik tarihi olan 1956 yılı baz alınıyorsa ve o tarihten sonraki şampiyonalar tescil ediliyorsa" o halde Türkiye Cumhuriyeti, BM Cemiyetine'de 1945 yılında üye olduğuna göre, devletin kuruluş tarihi 1945 olarak mı tescil edilmelidir BM tarafından?

Veya NATO'ya üyelik tarihi olan 1948 den önceki hiçbir antlaşması geçerli olmamalı mıdır?

Rahmetli Cenk Koray'ın bu konuyu gündeme getirmesi ve mahkemeye vermesi neticesinde TFF, BJK'ın 2 şampiyonluğunu tescil etmişken Fenerbahçe'nin 9, Beşiktaş'ın 5, Galatasaray'ın 1 şampiyonluğu, Turgay Şerenlerin, Baba Hakkıların, Lefterlerin, Cihat Armanların adlarını ölümsüzleştirdiği o altın sezonlar maalesef Türk Futbol Federasyonu tarafından itibar görmemiştir.

TFF, bu konuda yasal düzenlemeleri bir an önce yaparak, yaşayan bu efsanelerin son demlerinde, almış oldukları kupaları kendilerine tevdi etmesi ve ivedilikle bu ayıbı ortadan kaldırmak zorundadır. Buna etik olarak mecburdur.

1936-1951 yılları arası, Türk futbol tarihinde muallakta olan bir konudur ve o dönemde ter döken hiçbir futbolcu, şu anda kazandıkları başarıların görmezden gelinmesi karşısında mutlu değildir, o yıllar kalplerinde paslı bir bıçaktır adeta.

"İç edilen" emekler bir an önce ait oldukları yere iade edilmelidir ve iade edilmek zorundadır. Bu ülkede nesiller boyunca aktarılan bu efsanelerden halen hayatta olanlar, acaba o yılları anarken neler düşünüyorlardır?

Veya "1959 öncesi Türkiye'de futbol hangi düzeydeydi?" diye soran çocuklara, babalarının cevabı nedir?

Tescil edilmemiş şampiyonlukları, mecvut şampiyonluklar üzerine ekleyerek Türkiye'de şampiyon olan takım ve adetleriyle yazımıza son verelim..

Fenerbahçe: 26, Galatasaray : 18, Beşiktaş : 17, Trabzonspor: 6, Ankara Gençlerbirliği : 2, Harp Okulu : 2, Ankara Demirspor : 1, Ankara Muhafızgücü : 1, Ankaragücü : 1, Eskişehir Demirspor : 1, Göztepe : 1, Güneş İstanbul : 1,
Harbiye : 1, İstanbulspor : 1..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder